Bewegingsmelders

Een bewegingsmelder is een elektronisch apparaat dat voorzien is van een bewegingssensor waarmee bewegingen worden waargenomen. Een bewegingssensor werkt op basis van een infrarode straling van objecten. De sensoren in de bewegingsmelders detecteren de straling (temperatuurverschillen) die mensen en dieren uitzenden. Als je op zoek bent naar een bewegingsmelder die een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft, ben je bij Pro-Alarm.nl zeker aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd op gebied van beveiligingsapparatuur en zijn officiële dealer van een aantal topmerken zoals Ajax en Satel. Wij hebben dan ook een zeer ruime keuze in bewegingsmelders, onder andere van een merk als Satel. Voor iedere wens, met betrekking tot het beveiligen van objecten met behulp van een bewegingsmelder, hebben we een passende invulling.

Informatie

Hoe werkt een bewegingsmelder?

Een bewegingsmelder zorgt ervoor dat een beweging in de buurt van de melder gerapporteerd wordt, dus als iets of iemand voor de sensor staat.

 

Binnen ons assortiment vind je twee soorten bewegingsmelders, namelijk PIR en radars bewegingsmelders. PIR bewegingsmelder bevat detectoren die door infraroodtechnologie worden aangestuurd. Een infrarood sensor neemt temperatuurverschillen waar. Zodra een sensor de warmte waarneemt, wordt dit doorgegeven aan de bewegingsmelder.

 

Een radarsensor voor beweging detecteert beweging, afstand en snelheid door het uitzenden van een hoogfrequent signaal dat wordt weerkaatst door objecten in de omgeving. Door de terugkaatsing van dit signaal berekent de sensor de afstand tot het object. Dit systeem detecteert beweging door veranderingen in de teruggekaatste signalen te meten.

Draadloze bewegingsmelders

Een draadloze bewegingsmelder is een populaire keuze voor alarmsystemen vanwege hun eenvoudige installatie en flexibiliteit. Deze apparaten werken op batterijen en communiceren draadloos met het beveiligingssysteem, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden geplaatst op verschillende locaties in huis zonder dat er bedrading nodig is. Dankzij hun draadloze ontwerp kunnen deze bewegingsmelders gemakkelijk worden geïnstalleerd op moeilijk bereikbare plaatsen, zonder dat er gaten hoeven te worden geboord voor bedrading. Dit maakt ze ideaal voor huurwoningen of locaties waar bedrading lastig of niet mogelijk is. Binnen ons assortiment vind je een ruim aanbod aan draadloze bewegingsmelders.

Bewegingsmelders voor binnen en buiten

Binnen ons assortiment vind je bewegingsmelders geschikt voor binnen en buiten. De meeste melders werken het beste buiten voor extra veiligheid rondom een huis, winkel of bedrijf. Bij een bewegingsmelder voor buiten is het van belang dat deze de juiste IP-waarde heeft. Een IP beschermingsgraad geeft aan in welke mate de bewegingsmelder bestand is tegen stof en water. Welke IP-waarde er minimaal nodig is, is afhankelijk van waar je de bewegingsmelder hangt. 

 

Plaats je de bewegingsmelder buiten onder een afdak of overkapping, dan heeft jouw bewegingsmelder een minimale waarde van IP23 nodig. Plaats je een opbouw bewegingsmelder, zonder bescherming, tegen het huis aan? Dan raden wij een minimale IP-waarde van IP44 aan.

Wanneer kiezen voor een radar bewegingssensor?

Een radar bewegingssensor is een bewegingsmelder die werkt op basis van afstanden, bewegingen en snelheid. Deze bewegingsdetector berekent de afstand tot het object aan de hand van de weerkaatsing van een hoogfrequent signaal op dit betreffende object. Het signaal wordt weerkaatst door onder andere gebouwen en vloeistoffen. Als het signaal wordt gereflecteerd door een object, ontvangt de sensor het signaal weer terug. 

 

De sensor meet de faseverschuiving tussen de twee frequenties. Hierdoor is het dan ook mogelijk om je sensoren op een relatief onzichtbare plaats te bevestigen. Als je het niet prettig vindt dat de bewegingssensoren erg in het zicht hangen, is een radar bewegingssensor jouw beste keuze.

Wat is een PIR bewegingsmelder?

Een bewegingsdetector wordt veelvuldig gebruikt om ongewenste bezoekers in een ruimte te detecteren. Bewegingsdetectoren zijn verkrijgbaar in talloze modellen en varianten. De verschillende soorten bewegingsmelders zijn vooral te onderscheiden op basis van de toegepaste techniek. De meest gebruikte apparaten zijn uitgevoerd met passieve infrarood detectoren (PIR). Hierbij worden bewegingen gedetecteerd doordat het detectiegebied in zones is opgedeeld. De werking hiervan is eenvoudig: op basis van de stralingsenergie die van een persoon wordt waargenomen, wordt een alarmsignaal afgegeven als deze betreffende persoon een andere zone betreedt.

 

Daarnaast worden ook veranderingen binnen het infrarood stralingsgebied geconstateerd door de PIR. De passieve infrarood detectoren zijn uitstekend geschikt om een indringer zelfs in de moeilijkste omstandigheden te detecteren wanneer diegene voor de sensor begeeft. Dit is de belangrijkste reden om een PIR bewegingsmelder te gebruiken in ruimtes die onderhevig zijn aan frequente tocht of snelle temperatuurvariaties, bijvoorbeeld garages, onverwarmde hallen of magazijnen. De bewegingssensor zal hierdoor geen “valse meldingen” maken.

Uitgebreide keuze

Zoals aangegeven hebben we een ruime keuze in bewegingssensoren. Voor iedere situatie hebben we een geschikte bewegingsmelder van de topmerken op dit gebied voor je beschikbaar. Je kunt onder andere de keuze maken voor huisdiervriendelijke bewegingsmelders en duo melders voor een optimale betrouwbare melding bij lastige situaties zoals temperatuurschommelingen. Bij een duo detector worden de twee bovengenoemde technieken met elkaar gecombineerd om zo de optimale betrouwbaarheid van het systeem te garanderen.

Bewegingsmelders voor gebruik buitenshuis

Een van de opties waarvoor je kunt kiezen is een bewegingsmelder geschikt voor gebruik buitenshuis. Hierdoor wordt je al op de hoogte gebracht van (ongewenst) bezoek voordat deze persoon daadwerkelijk al in het pand aanwezig is. Door het gebruik van een duo sensor zullen dit geen valse alarmen zijn. De bewegingsmelders voor gebruik buitenshuis hebben een hoge IP-rating en zijn dus stof- en waterbestendig. Dit betekent in de praktijk dat je zelfs in de meest barre omstandigheden op je apparatuur kunt vertrouwen.

Reikwijdte en detectiegebied

Als je op zoek gaat naar de voor jou beste bewegingssensor, is de reikwijdte en detectiegebied van deze voorziening zeker een belangrijk punt om op te letten. Het is goed om te realiseren dat iedere bewegingsmelder andere kenmerken heeft. Dit verschil is ook zichtbaar in het detectiegebied van een bewegingssensor. Als je plannen hebt om een gordijn melder om een buitenschil aan te brengen of de wens hebt om een ingang te bewaken, dan moet de bewegingssensor vooral smal en ver bereik hebben. De meeste bewegingsmelders hebben een bereik van 15x20 meter. Uiteraard kunnen onze adviseurs met je meekijken welke bewegingsmelders het beste aansluiten op jouw specifieke wensen.

Bewegingsmelder kopen

Bij uitstek het belangrijkste onderdeel van uw alarmsysteem, de bewegingsmelder (PIR). Bij een aanschaf van bewegingsmelder heeft u ruime keus voor elke situatie. Zo zijn er ook huisdiervriendelijke bewegingsmelders en duo melders voor een optimale betrouwbare melding bij lastige situaties (temperatuur schommelingen). Daarnaast kunt u ook kiezen voor draadloze melders, deze zijn GRADE 2 gecertificeerd. Dit is niet omdat ze minder betrouwbaar zijn, maar dit geldt voor elke draadloze oplossing, los van het merk en bouwkwaliteit. 

 

Sommige bewegingsmelders zijn ook buiten geschikt. Zodat u al gealarmeerd bent zonder dat de inbreker al in het pand aanwezig is. Overigens kunt u deze ook gebruiken voor signalering als iemand het erf op komt. Door de duo sensor zijn er geen valse alarmen. 

Bewegingsmelders met nacht- en oriëntatielicht

Ben je op zoek naar een bewegingsmelder met nacht- en oriëntatielicht? In ons assortiment vind je een bewegingsmelder met zowel led verlichting als traditionele verlichting, waar een lamp ingeschakeld wordt als er beweging plaatsvindt voor de sensor. Je kunt hiervoor onder andere de keuze maken voor de LUNA serie van het merk Satel. Deze serie beschikt immers over led verlichting die je kunt gebruiken als nacht- en/of oriëntatielicht. Deze bewegingsmelder kun je gebruiken om de ruimte in de nacht te verlichten voor oriëntatie met de inbouw lamp. Voor de volledigheid is het goed om te vermelden dat deze serie alleen bedraad te verkrijgen is. Op deze manier heb je de beschikking over een energiezuinige voorziening. Naast de genoemde serie hebben we ook andere opties als je op zoek bent naar een bewegingsmelder met nacht- en oriëntatielicht. Onze adviseurs informeren je hier graag persoonlijk verder over.

Instellen van bewegingsmelders

Wil je een bewegingsmelder effectief laten werken, dan is het van groot belang dat deze juist gepositioneerd en geïnstalleerd worden en bijvoorbeeld een dode hoek voor de sensor wordt voorkomen. Maar hoe doe je dat? Wij hebben enkele richtlijnen opgeschreven:

 

Plaatsing: Bewegingsmelders moeten zo worden geplaatst dat ze een helder zicht hebben op het beoogde detectiegebied, zonder hindernissen zoals meubels, gordijnen of planten. De hoogte moet geschikt zijn voor de toepassing, rekening houdend met de gewenste detectiehoek en reikwijdte.

Richting: Het is belangrijk om bewegingsmelders zo te richten dat ze beweging dwars door het detectiegebied snijden, voor nauwkeurige detectie. Soms zijn meerdere melders nodig om een groter gebied te bestrijken.

Afstand en gevoeligheid: De afstand tot het te detecteren gebied moet zorgvuldig worden gekozen volgens de specificaties van de bewegingsmelder. De gevoeligheid instellingen kunnen worden aangepast om ongewenste detecties te verminderen of gewenste bewegingen te verzekeren.

Bewegingsmelders kopen bij Pro-Alarm.nl

Ben je overtuigd en wil je een of meerdere bewegingsmelders kopen? Wacht dan niet langer en bestel vandaag nog bij Pro-Alarm.nl. Pro-Alarm.nl is de specialist op het gebied van beveiligingscamera’s, alarmsystemen, camerasystemen en toebehoren vanuit ons eigen magazijn. Hierdoor zijn wij in staat om snel te leveren. Weinig thuis en je pakket toch snel in huis? Bij Pro-Alarm.nl kun jij je pakket kosteloos laten bezorgen bij een DPD of PostNL servicepunt in de buurt! Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste camerasysteem voor jouw situatie? Neem dan contact met ons op of lees onze blog, we helpen je graag om de beste camera voor jouw situatie te vinden.

 

Elke verzending is verzekerd en bovendien krijg je maar liefst 3 jaar garantie op de camera’s van Hikvision en de camera’s van Dahua. Zo weet je zeker dat je lang van je camerasysteem gebruik kan maken. Pro-Alarm.nl is een officiële dealer van Hikvision en Dahua en dat levert jou de beste prijs, kwaliteit en service op.

Persoonlijk advies

Heb je vragen over onze bewegingsmelders en de mogelijkheden? Dat begrijpen wij maar al te goed! Neem hiervoor contact op met een van onze specialisten. Zij helpen je graag verder met het vinden van de juiste oplossing voor de gewenste toepassing. 

 

Heb je een bestaande of een nieuwbouw woning en wil je een passend beveiligingsplan? Onze specialisten uit de praktijk weten waar ze het over hebben. Tevens zijn ze opgeleid om niet alleen onze producten te mogen verkopen, maar ook om ze te ondersteunen. Zo kunnen we onze service hoog houden. 

 

Schroom niet om een tekening van de woning of een bedrijfspand in te sturen, we maken graag een goed voorstel met onze  ervaringen uit de praktijk. Met name hoe een alarmsysteem een camera systeem aanvullen en andersom. Zodat je de juiste alarmering krijgt en de maximale preventieve werking.

Bewegingsmelders installeren

De bewegingsmelders van Pro-Alarm.nl zijn eenvoudig zelf te monteren en te installeren. De installatie uit handen geven? Installatie op locatie is geen probleem. Kom je er tijdens de installatie niet helemaal uit? Ook hulp op afstand is mogelijk.